katri lassila - lupus & maija lassila - the garden swing 4.8.-29.8.2021

Kiinnitämme huomiota hygieniaan ja turvallisuuteen. Mikäli syntyisi ruuhkaa, porrastamme vieraiden sisääntuloa, jotta turvavälit säilyvät. Käytäthän maskia.

KATRI LASSILA: Lupus
Näyttely Lupus käsittelee kokemustani sairastumisesta parantumattomaksi luokiteltuun sairauteen ja sairauden hyväksymistä osaksi elämääni. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun käsittelen näin henkilökohtaista aihetta taiteen kautta. Aiempi tuotantoni on hakenut inspiraation toisista maista ja kulttuureista. Koronapandemia pakotti minut ensi kertaa pysähtymään ja katsomaan lähelle, omaan sisimpään. Näyttelyn nimi Lupus (lat. 'susi') viittaa SLE (systeeminen lupus erythematosus) -nimiseen autoimmuunisairauteen. Suteen liittyvä osa sairauden nimessä puolestaan johtuu sairaudelle tyypillisestä kasvoille ilmestyvästä ihottumasta, joka muistuttaa suden kasvojen kuviointia. Ihottumaa kutsutaan myös perhosihottumaksi, sillä sen muodon kasvoilla ajatellaan muistuttavan myös perhosen siipiä.

Kokemukseni sairauden puhkeamisesta on lupus-potilaille tyypillinen. Vaikka söin terveellisesti, olin aktiivinen ja urheilin paljon, kummallinen väsymys vaivasi. Saatoin väsähtää tavallisissakin askareissa ja nukuin pitkiä päiväunia mutta olo ei parantunut. Välillä vilutti, kädet muuttuivat kömpelöiksi ja tavaroita putoili. Nivelet sormissa ja polvissa alkoivat särkeä ja lihaksissa vihloi. Päähän ilmestyi kaljuja laikkuja. Päätä myös särki. Oikean silmän takana jomotti niin kovaa, että tuntui niin kuin joku olisi työntänyt sinne piikin. Sain epileptisiä kohtauksia. Kohtausten aikana koin hallusinaatioita, joissa juoksin viidakossa pakoon tuntematonta uhkaa. Suuret lehdet läiskähtelivät kasvoille ja korvissa kuului ujeltava ääni.

Lääkärikierre kesti vuosia. Kokeita tehtiin magneettikuvauksia ja selkäydinpunktioita myöten. Totuin siihen että minua pisteltiin ja sorkittiin eri paikoista jatkuvasti. Totuin myös lääkäreiden asenteisiin. Joku suositteli minulle lisää tuoreita marjoja, toinen kyseenalaisti mielenterveyteni ja ohitti oireeni psykosomaattisina.

SLE kuuluu reumasairauksiin. Tauti voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta suurin osa sairastuu 15–45-vuotiaina. Reumaliiton mukaan enemmistö lupukseen sairastuvista – noin 90 prosenttia – on naisia. Lisäksi SLE on yleisempi ja aggressiivisempi afroamerikkalaisilla, latinalaisamerikkalaisilla, aasialaisilla ja Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen keskuudessa kuin valkoisilla. Sairastuneiden määrän arvioiminen on vaikeaa. Tutkija Pia Elfvingin mukaan SLE:n oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen paljon. Reumaliiton mukaan Suomessa vuoden 1985 tutkimuksen mukaan varmoja tapauksia oli noin 1500. Todennäköistä kuitenkin on, että sairastuneita on nykyään paljon enemmän.

Näyttelyssäni esiintyy teemoja, jotka liittyvät lupuksen ja tasa-arvon kysymyksiin. Lupusta sairastavista monet, useimmiten naiset, kokevat diagnosointiprosessin aikana oireiden vähättelyä. Herääkin kysymys, olisiko tilanne sama mikäli sukupuolijakauma sairastuneiden keskuudessa olisi tasaisempi. Olen valinnut kukat – erityisesti pionit – teemaksi maalauksissa. Valinta liittyy eurooppalaisen maalaustaiteen historiaan, jossa kukkamaalauksia on pidetty tyypillisesti vähemmän merkittävinä aiheina siksi, että ne oli aikoinaan varattu Ranskan akatemioissa naisille.

Näyttely liittyy laajempaan Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaan projektiin Sairauden saartamat.
www.katrilassila.com
Seuraa Katria Instagramissa: @klassila
Lisätietoja: lassila.katri@gmail.com ja 041 456 3336
Lisätietoa lupuksesta: www.reumaliitto.fi, www.sle-yhdistys.fi ja www.lupus.org

Katri Lassila (TaM) on helsinkiläinen taiteilija, joka työskentelee valokuvan, essee-elokuvan ja maalauksen keinoin.
Toistuvia teemoja Lassilan töissä ovat maisema ja vesi, joiden kautta hän tutkii inhimillistä käsitystä ja kokemusta ajasta ja muistista. Valokuvan alueella Lassila on erikoistunut käsintehtyyn mustavalkoiseen hopeagelatiinikuvaan, tekniikkaan, jota hän on harjoittanut katkeamattomasti vuodesta 1999 alkaen. Lassila on Suomen Pimiötaiteilijat ry:n perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Yhdistyksen tarkoitus on kehittää, edistää ja opettaa käsintehtyä mustavalkoista pimiötaidetta Suomessa.

Lassila on julkaissut kaksi kuvasalkkua OPUS-teossarjassa (2006 ja 2008) sekä valokuvakirjan Ilmanranta, vedenraja – Finis Terræ (Musta Taide, 2007). Hän opettaa säännöllisesti Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulussa ja on esitelmöinyt lukuisissa kansainvälisissä konferensseissa. Lassila viimeistelee väitöstään Aalto-yliopiston Elokuva-, TV- ja lavastustaiteen laitokselle maiseman kuvasta elokuvan ja valokuvan välillä. Viime vuosina Lassila on laajentanut työskentelyään myös maalaustaiteen puolelle ja tutkinut tapoja yhdistellä hopeagelatiinivedosta muihin taidemuotoihin.



MAIJA LASSILA: Puutarhakeinu / The Garden Swing

Lapsuudenkotini puutarhaan ilmestyi kauan sitten villin omenapuun taimi. Nyt puu on jo kasvanut suureksi ja puhkeaa kukkaan joka toinen vuosi. Keväällä 2020, kun oli puun vuoro taas kukkia, maailma oli pysähtynyt pandemian vuoksi, ja minä palasin maailmalta lapsuudenkotiini. Kevään edetessä seurasin sen elämään heräävää puutarhaa.

Näyttelyn maalaukset ovat havaintoja puutarhasta vuosilta 2020-2021. Maalaukset kurkottavat kevään ja alkukesän lyhyeen hetkeen. Kukinnan, kasvun ja muutoksen syklissä aika lopulta pakenee sen kokijalta, säilyy arvoituksena.

Maalaukset on tehty temperalla, öljyvärillä sekä vahaliiduilla kankaalle ja paperille.

Lassila havainnoi värikylläisissä teoksissaan usein suhdettaan muuhun elävään maailmaan ja ihmistä luonnon osana. Lassilalle värillä on maalauksessa tärkeä merkitys. Figuratiivinen aihe toimii innoituksena uusien värimaailmojen löytämiselle. Maalaus muodostaa oman monikerroksisen todellisuutensa, jossa muisto, haavekuva ja havainto sekoittuvat.

Taike on tukenut työskentelyä.

www.maijalassila.com

instagram: @maijamatildalassila

 

In English:

Many years ago, a wild apple tree grew in the garden of my childhood home. The tree, which is now already tall, blooms every second year. In spring 2020, when the tree’s turn was once again to blossom, the world had stopped for the pandemic, and I returned to my childhood home. With the advancement of spring, I followed the garden come to life.

The paintings in the exhibition are observations from the garden between 2020–2021. They reach to the fleeting moments of spring and summer. In the cycle of flowering, growing and transformation, time escapes from the observer, and remains a puzzle.

The paintings are made with tempera, oil, and wax chalks on canvas and paper.

In her colourful paintings Lassila often ponders the living world around her, and humans as part of this world. For Lassila, color has special meaning in her painting practice. The figurative motive works as an inspiration for finding new chromatic worlds. The painting forms its own multilayered universe of memory, dreams and observations.

Taike has supported the work.

www.maijalassila.com

instagram: @maijamatildalassila




CV KATRI LASSILA
Valokuva- ja kuvataiteilija
Pelisuunnittelija

s. 1979
Kastanjatie 7A
00780 Helsinki, Finland.
+358 41 456 3336
katri.lassila@aalto.fi
www.katrilassila.com
Instagram: @klassila

Koulutus:
2014 – Taiteen tohtori -opinnot. Pysähtynyt näkymä. Maiseman kuva elokuvan ja valokuvan välillä. Elokuva- ja lavastustaiteen laitos, Taiteen ja suunnittelun korkeakoulu, Aalto-yliopisto, Helsinki.
2008 Taiteen maisteri. Valokuvataiteen laitos, Visuaalisen kulttuurin osasto. Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki.
2005 Taiteen kandidaatti. Valokuvataiteen laitos, Visuaalisen kulttuurin osasto. Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki.
1999 Ylioppilas, Helsingin kuvataidelukio

Yhteisnäyttelyt (viimeisimmät):
2021 Lapua Art Biennale. Lapua, Suomi.
Galleria Hippolyten joulunäyttely. Helsinki, Suomi.
2020 Head On(line) Photo Festival. Sydney, Australia. (Kuratoinut Eleanor Megna).
Light Sensitive. Arizona, US. (Kuratoinut Brett Abbott).
Valokuvataiteilijoiden liiton teosmyynti. Helsinki, Suomi.
2018 Naturaleza y Silencio. Centro cultural Inca Garcilaso, Lima, Peru. (Inari Krohnin kanssa, yhteistyössä Galleria Duetto, Helsinki.)

Yksityisnäyttelyt (viimeisimmät):
2021 Lupus. Galleria Duetto, Helsinki.
2020 Etäisyyden muisti. Galleria Hippolyte Korjaamo, Helsinki.
2019 Artemisian jalanjäljillä. Kulttuurikeskus Stoa, Helsinki.
2018 Pyhät vuoret. Luopioinen.

Ryhmänäyttelyt (viimeisimmät):
2022 Galleria Ratamo, Jyväskylä. (tulossa)
2021 Galleria Rantakasarmi, Suomenlinna. (tulossa)
2020 Pulvis&Umbra. Galleria Uusi Kipinä, Lahti.
Pulvis&Umbra. B-Galleria, Turku.
Ole maailma minussa. (Suomen Pimiötaiteilijat ry:n ryhmänäyttely). Taidekeskus Mältinranta, Tampere.
2019 Fraktion – Osia. Valokuvia ja vaihtoehtoisia tekniikoita. Raseborg Fotocentrum, Karjaa.
Water Body. Art Fair Suomi. Kaapelitehdas, Helsinki.
2018 Auringon lapsia. Valokuvia. Pohjanmaan valokuvakeskus, Lapua.

Työkokemus:
2019–2021 Tuntiopettaja: B&W-klinikat, hopeagelatiinivedostuskurssi. Median laitos, Valokuvataiteen
Koulutusohjelma.
Tuntiopettaja: MA-seminaari, Elokuva- ja lavastustaiteen laitos, Aalto-yliopisto.
2019 – 2020 Työpajamestari, Aalto-yliopisto.
2014 – 2019 Tohtorikoulutettava. Taiteen ja suunnittelun korkeakoulu, Aalto-yliopisto, Helsinki.
2016 – 2019 Kurssiopettaja. Suomen pimiötaiteilijat ry.
2009 – 2016 Tuntiopettaja. Elokuvan- ja valokuvan leikkauspisteessä -kurssi. Median laitos, Taiteen ja
suunnittelun korkeakoulu, Aalto-yliopisto, Helsinki.
2012, 2015 Tuntiopettaja. Klassinen mustavalkovedostus. Elokuva, TV- ja lavastustaiteen laitos, Taiteen
ja suunnittelun korkeakoulu, Aalto-yliopisto, Helsinki.
2008 – 2012 Tuntiopettaja Lahden kansanopisto, valokuvataiteen linja.

Elokuvat, ohjaus:
2019 Jyrkänne – The Cliff. Väitöksen taiteellinen osa. (tulossa 2021)
2015 Liituympyrät. Poeettinen maisemaelokuva. Aalto-yliopisto.
Esitetty:
Helsinki Anthropological Film Festival 22.10. 2015
Riga World Film Festival 06.04.2016
New Imagination Film Event Prague 14.03.2016
2010 Näkki, lyhytelokuva. Aalto University
2009 A Bite, lyhytelokuva. (yhdessä Virva E. Auvinen, Maija Hirvonen, Heli Sorjonen)
Tampere Film Festival 2009

Julkaisut:
2019 Darkness as Scenography. Tuomas Hakkaraisen kanssa. Teoksessa Larp Design. Creating
Role-Play Experiences. 328–330. Johanna Koljonen, Jaakko Stenros, Anne Serup Grove, Aina D.
Skjønsfell and Elin Nilsen (toim.). København: Bifrost and Knudepunkt 2019.
2016 Kirje Buddhalle. Leena Krohnin kanssa. Helsinki: Teos.
2015 Viewing Memory – The Photographic Nature of Landscape in Film. Teoksessa Avanca | Cinema.
2015. 366–370. Antonio Costa Valente and Rita Capucho (toim.). Avanca, Portugal: Edições
Cine-Clube de Avanca.
2012 Valve – The Grand Adventure. Antti Kannerin kanssa. Teoksessa Playground Worlds. Nordic Larp
Around the World. 14–18. Juhana Pettersson (toim.). Helsinki: Pohjoismaisen roolipelaamisen seura.
2010 Silmäpuoli merirosvo. Feminist Zombie Pirates, Ahoy. Teoksessa Nordic Larp. Jaakko Stenros and
Markus Montola (toim.). 184–191. Stockholm: Fëa Livia.
2010 Campaign Director's A to Z. Playing Reality. Articles on Live-Action Role-Playing. Elge
Larsson (toim.). 83–91. Stocholm: Interacting Arts.
2009 Fun For All. In Larp, the Universe and Everything. Matthjis Holter, Eirik Fatland and Even
Tømte (toim.). 255–264. Norway: Knutepunkt Conference.
2008 Adventurous Romanticism. In Playground Worlds – Creating and Evaluating Experiences of
Role-Playing Games. Jaakko Stenros and Markus Montola (toim.). 110–116. Helsinki: Ropecon Ry.
2008 Valokuvasalkku: Mare – Vedenraja, Opus, Helsinki.
2007 Valokuvakirja: Finis Terræ – Ilmanranta, Vedenraja, Musta Taide, Helsinki.
2006 Valokuvasalkku: Éire – Ilmanranta, Opus, Helsinki.
Lukuisia populaareja julkaisuja mm. Filmihullu ja Kulttuurivihkot -lehdissä.

Konferenssiesitykset ja esitelmät:
2020 Art of Research, Aalto-yliopisto, Helsinki.
2018 Sea Change: Wavescapes in the Anthropocene, University of Split, Croatia.
Centro Cultural de Inca Garcilaso, Peru, Lima.
2016 Helsinki Photomedia, Aalto-yliopisto, Helsinki.
2015 Summer Academy for Artistic Research, University of Arts, Stockholm, Sweden.
2015 Avanca Film Conference, Avanca, Portugal.
2015 MCCSA Conference, Coventry University, UK.
2014 Philosophy and Film Conference, University of Lisbon, Portugal.
2014 Deviate! The Second International Alphaville: Journal of Film and Screen Media Conference,
University College Cork, Ireland.
Lukuisia esityksiä ja pelejä Ropecon-tapahtumassa ja kansainvälisissä Solmukohta -pelikonferensseissa.

Palkinnot ja tunnustukset:
2020 Kultainen Lohikäärme. Merkittävistä ansioista pelikulttuurin edistämisessä. Ropecon ry.

Lopputöiden ohjaus ja tarkastus:
2018 Taiteen maisterin opinnäytteen tarkastus. Antti Ahokoivu. Elokuva- ja lavastustaiteen laitos, Aalto-yliopisto.
2016 Taiteen maisterin opinnäytteen tarkastus. Iveta Gabalina. Median laitos, Aalto-yliopisto.
2016 Taiteen maisterin opinnäytteen tarkastus. Pinja Valja. Median laitos, Aalto-yliopisto.
2013 Taiteen maisterin opinnäytteen tarkastus. Olli Karttunen. Median laitos, Aalto-yliopisto.
2013 Taiteen maisterin opinnäytteen ohjaus. Alisa Javits. Median laitos, Aalto-yliopisto.
2012 Taiteen maisterin opinnäytteen ohjaus. Heli Sorjonen. Median laitos, Aalto-yliopisto.

Apurahat (viisi viime vuotta):
2021 Svenska Kulturfonden, valokuvakirjan julkaisuun 4000€
Koneen säätiö, työskentelyapuraha projektissa Peuransarveen tallennetut tarinat 3kk
2020 Suomen kulttuurirahasto, pelitaideprojektiin ja kuluihin 12 000€
2017 Helsingin kaupunki, Artemisian rohkeus -hankkeeseen 2000€
2016 Suomen kulttuurirahasto (ja työryhmä, mustavalkopimiön rakennuttamiseen) 35 000€

Jäsenyydet:
Suomen pimiötaiteilijat ry (puheenjohtaja)
Suomen valokuvataiteilijoiden liitto
Tieteentekijöiden liitto
Suomen taideyhdistys

Residenssit:
2017 Firenze, Italia. Suomen taiteilijaseura.
2014 Pariiisi, Ranska. Cite International des Arts.
2011 Viipuri, Venäjä. Taidekeskus Salmela.

Teoksia kokoelmissa:
Vaasan modernin taiteen museo
Yksityiskokoelmat



CV MAIJA LASSILA

maijamatilda.lassila@gmail.com
Nettisivut: www.maijalassila.com
instagram: @maijamatildalassila

Opinnot
2018 Kuvataiteen maisteri (KuM), maalaustaiteen koulutusohjelma, Taideyliopiston Kuvataideakatemia
2012-2014 Vapaa taidekoulu
2011–2012 Taidekoulu Maa
2012 Valtiotieteiden maisteri (VTM), Helsingin yliopisto (sos. ja kulttuuriantropologia)
2004 Ylioppilas

Opinnäytteet
2018 Kuvataiteen maisterin opinnäyte, Taideyliopiston Kuvataideakatemia: Maalaus karttana maailmassa olemiseen
2012 Valtiotieteiden maisterin Pro Gradu: Laguuni, riutta ja valtameri: Kosmologinen ympäristösuhde ja laguunin suojelu Moorean saarella Ranskan Polynesiassa

Yksityisnäyttelyt
(tulossa) Galleria Saskia 2022, Tampere
2021 Galleria Duetto, Helsinki
2020 Galleria Pictor, Nummela
2019 Galleria Napa, Rovaniemi
2018 Open Studio, Cité des Arts, Pariisi
2018 Galleria Huuto, Jätkä 1, Helsinki
2017 Exhibition Laboratory Project Room, Helsinki
2017 Galleria Alariesto, Sodankylä

Yhteisnäyttelyt
2020 Nordic Salon vol. III, Cité des Arts, Paris
2018 Nordic Salon vol. I, Cité des Arts, Paris
2012 Galleria Kalleria, Helsinki, Katri Lassilan kanssa

Ryhmänäyttelyt
2021: ‘Life on Venus’: The Organic, The Tub Hackney, Lontoo
2020 ’Life on Venus’: The Landscape, The Tub Hackney, Lontoo
2017 ’Kyllä!’ SKJL:n vuosinäyttely, Riihimäen taidemuseo
2017 Kuvan kevät, Exhibition Laboratory, Helsinki, 1.maisterinäyttely
2016 ‘Matter Matter: a re-configuring of materiality and its political, ecological and ethical consequences’, Exhibition Laboratory, Helsinki
2016 Re-view, Exhibition Laboratory, Helsinki 2015 Kuvataideakatemian näyttely, Exhibition Laboratory, Helsinki
2015 Fondia ryhmänäyttely, Helsinki
2014 Galleria Fogga, Helsinki
2014 Kumppanuustalo Hanna, Helsinki 2013 Galleria Vaaga, Helsinki
2012 Galleria Vaaga, Helsinki

Apurahat
2021 Taike
2020 Taike
2020 Taike
2019 Paulon säätiö
2018 Taike
2018 Taike
2018 Taike
2017 Suomen Taideyhdistys: Nuorten taiteilijoiden apuraha

Jäsenyydet
Taidemaalariliitto, Helsingin taiteilijaseura

Residenssit
2020 Cité des Arts, Pariisi 2 kk
2018 Cité des Arts, Pariisi 3 kk
2016 Kuvataideakatemian Berliinin residenssi
2016 Ecosystems in Change , Tamil Nadu ja Andamaanit 2015 Kuvataideakatemian Utön residenssi
2013 Villa Karo, Benin

Teokset julkisissa kokoelmissa
2018 Suomen Tasavallan presidentin Sauli Niinistön muotokuva, yhdessä 100:n taiteilijan kanssa. Valtioneuvoston kanslian kokoelmassa.

Filmit
2017 Sakatti, 6 min, ohj. Maija Lassila, kuv. Petri Luukkainen, mus. Joona Toivanen

Julkaisut, esiintymiset, lehdistö
2021 Antroblogi 25.3.2021 Haastattelu: ”Kuvataide ja tutkimus täydentävät toisiaan”
2020 Vihdin Uutiset 3.3.2020: ”Yltäkylläisyys uudelleen ajateltuna: Maija Lassilan maalauksia Pictorissa”
2020, maaliskuu Luoteis-Uusimaa lehti: ”Maalauksissa yhteys luontoon ja koko maailmankaikkeuteen”
2020 Haastattelu kirjassa Paris-Budapest metro (engl. toim. Balázs Kulcsár, Napkút 2020)
2020 Paris-Budapest-metro, Youtube, Interview with Maija Lassila (toim. Balázs Kulcsár):
2019 Filming layers of time in an endangered ecosystem. kirj.Maija Lassila. Suomen Antropologi 44(3–4).
2019 Sakatti-lyhytelokuvan screening, 30.8. Suomen antropologisen seuran konferenssi, Tieteiden talo
2019 Runoilija ja maalari Etel Adnanin ajattelun pohjalta tehdyssä Élan-taiteilijakirjassa tekstini ja maalauksiani (toim. Annalisa Krage, Paula Koenig, Felisha Maria)
2018 Haastattelu, Havibaj-lehti (toim. Balázs Kulcsár)
2018 Kuvitus lastenromaaniin Mirjamin lentävä matto, kirjoittaja Aino Lappalainen (Ntamo 2018) 2017 Sakatti-lyhytelokuva, International Visual Sociology Association conference IVSA17, Montréal 2017 Interview with Anna Tsing. kirj. Maija Lassila. Suomen Antropologi. 42(1)
2016 Antroblogi-blogikirjoitus: kirj. Maija Lassila. Kuinka keskustella suon kanssa
2014/12 Maailman kuvalehti: ”Meren mahti”, reportaasi sama-merikansasta Itä-Indonesiassa
2011 Voima: ”Kuivat kalat” Reportaasi pienkalastajista Polynesiassa